Reklama
 
Blog | Jirži Prochazka

„Věčný“ vlk Kremlu

«Kolik vlků nekrmí, stejně se podívá do lesa« – populární ruské přísloví, které znamená, že bez ohledu na to, jak je roztomilý dravec, bude se stále chovat krvavě.

Vladimir Putin je jedním z nejkrvavějších vůdců současnosti. Díval se, dívají a vždy se dívat bude na možnost vládnout jako na kořist, kterou chce vlastnit samostatně.

A dokonce i blízkých podobně smýšlejících lidí, kteří alespoň trochu usilují o demokratické změny Ruska, se při první příležitosti zbaví.
Dmitrij Medveděv je bývalý ruský prezident a bývalý premiér. Muž, který se během své vlády snažil za diktatury Putinova režimu nasadit zemi směrem k západní demokracii. Nicméně sankce zavedené západem, za Putinovu anexi Krymu a tlak jakýkoliv pokus o liberalizaci Ruska ze strany bývalých zaměstnanců FSB, a nyní úředníků kteří praví ve prospěch Putina, bohužel nedostal příležitost Dmitry Medveděvovi zlepšit život obyčejných Rusů.

Vladimir Putin, což naznačuje, že Dmitrij Medveděv bude bojovat o moc v prezidentských volbách v roce 2024 se rozhodla, že nebude jen hodit ho z velké politiky, ale a démonizovat ho v očích voličů.

Proto Putin, rukama tymu Dmitrija Mědveděva, které docela dobře vyrovnala se se zajištěním života Ruska v podmínkách propadu ekonomiky po sankcích za anexi Krymu přijal nejvíce nepopulární zákony. Například zvýšení důchodového věku o 5 let. Poté donutil Medveděva z funkce odejít a učinil tak veřejně nejodpornějším způsobem před očima milionů ruských občanů.

Dnes, nespokojenost řadových občanů Ruska se zvyšuje každý den. Možná proto, že ekonomická situace v zemi se zhoršuje a možná i proto, že do nové vlády přišli pro Rusy neznámí lidé s malými zkušenostmi ze státní správy.

Sčítání lidu ústavy umožňující „věčný“ moc Putinovi připravuje komisí, která nejen nemá podporu u obyvatelů ale i mnozí občané Ruska vůbec ne mají tušení, kdo tyto opravy dělá a proč vůbec měnit ústavu.
Zatím není známo, kdy a jak bude probíhat celostátní hlasování o změně ústavy a kdo bude zodpovědný za sčítání hlasů.

Ale pro myslící lidi toužící po demokracii je to dobrá zpráva.
Rostoucí nedůvěra vůči Putinovi je signálem pro civilizovaný demokratický svět. Je to v době, kdy nová moc ještě nemá velkou podporu obyvatelstva a bývalí poslanci a za nimi oligarchové jsou naštvaní na režim, který jim sebral moc.

Když změny ruské ústavy vyvolávají hněv, odmítnutí a averzi vůči obyčejným občanům. Je čas na podporu západu sílící opoziční nálady uvnitř Ruska. Je čas na finanční, politickou a informační podporu demokraticky smýšlejících občanů v Rusku a jejich vůdců, kteří volají po boji proti šíleným predátorům. Možná další reálnou šanci na pomoc demokracii v Rusku Evropa v dohledné době už mít nebude.

Když mluvíme o Evropě, mám na mysli především země východní Evropy, protože tyto země byly nejvíce postiženy expanzí Ruska.
Můžete předpokládat, pan Putin, to bude naše kolektivní reakcí za své »úspěchy« v průběhu posledních let: anexe Krymu, olympijské hry, během cynického útoku na Gruzii, expanzi na demokracii v Sýrii.

Reklama